Csoportos Mentorprogram indul. Jelentkezz most!

7 gyanús jel ami PCOS-re utalhat

Dali-Halmágyi Csedén

Dali-Halmágyi Csedén

Dietetikus, feleség, édesanya, és mindezek mögött persze- nő. A munkám során a női életszakaszok és szükségletek - táplálkozás, alvás, sport, lélek - köré csoportosítom a gondolataimat és irányítom a figyelmemet.

Mi is a PCOS?

A Policisztás Ovárium Szindróma, egy összetett betegség, ami a teljes hormonháztartást érinti, és egyáltalán nem korlátozódik a petefészkek szintjére. Sőt mi több, nem is szükséges a diagnózishoz a cisztás petefészek!

  • Intő jel lehet a kiszámíthatatlan, rendszertelen ciklus
  1. A PCOS a meddőség egyik leggyakoribb oka.

Ugyanis a nehezített és ritkán bekövetkező ovuláció az egyik fő ismertetőjegye. Sajnos nagyon gyakran csak sikertelen babaprojekt esetén derül fény a létezésére, pedig egészen addig is sokat lehet tenni az ügyben

  1. Gyanús jel lehet: Hol tulságosan bő a vérzés… Hol tulságosan kevés..
  2. A nem kívánt, erőteljes szőrnövekedés egyik legbiztosabb jele a PCOS nek, ugyanis a diagnózishoz a férfi hormonok laboratóriumi vagy klinikai tünetei fő szempontnak számítanak. Hogyha sok a gondod ezzel, vizsgáltasd ki magad részletesen. A szőrtelenítés csak tüneti megoldás!
  3. A hajhullás és aknés bőr sem csupán esztétikai probléma, így nem is reagál maradandóan a tüneti/felületi kezelésekre. Makacs pattanásos bőr (arc-hát-dekoltázs) esetében rá kell nézni a mélyebb okokra mielőtt drága kencéket vásárolnál vagy elkezdenél fogamzásgátlót szedni. Hajhullás esetén sem a samponok meg hajnövesztő szérumok fognak megoldást hozni.
  4. A folytonos fáradtságérzés, 
  5. könnyen felkúszó pluszkilók is figyelmeztetnek, hogy valami folyik a háttérben. Kösd össze a tüneteidet a ciklusod milyenségével is, együttvéve figyeld őket. Hogyha több tünet is ismerős neked a felsoroltakból, kezdj el alaposan gyanakodni a PCOS-re.

Nagyon gyakran találkozunk a fent felsorolt tünetekkel, de sokszor évekbe telik mire eljutunk a diagnózishoz.

Mivel sokan küzdenek egyikkel vagy másikkal, már szinte normálisnak számít, így sokáig tudjuk önnyugtatgatással húzni az időt.

A kivizsgálás is igen gyakran hagy maga után kívánni valót, ugyanis részletes laborvizsgálatot ritkán kérnek a szakemberek, ultrahangos kép alapján azonban NEM lehet és NEM SZABAD PCOS diagnózist kimondani.

És ami szerintem a legfelháborítóbb, az az, hogy amíg nem akarunk gyereket, addig kábé nincsen komolyan véve ez a tünetegyüttes és nem kapunk érdemben kezelést.

 

Pedig az egészségem NŐként messze túlmutat a gyermekvállaláson!

 

Nincs rendben összevissza vérezni

Nincs rendben nem rendszeresen ovulálni

Nincs rendben a nagyon bő vérzés, vagy a nagyon enyhe, vagy a váltakozó menyiségű

Nincs rendben az erős szőrösödés

Nincs rendben az aknés bőr, ha már elmúlt a serdülőkor első 3 éve

Nincs rendben az állandó fáradtságérzet

Nincs rendben ha nagyon könnyen kúsznak fel a kilógrammok

 

Hétköznapi tünetek, összefüggő kiváltó okok, amik megoldása nélkül nem lesz tartós változás. Mindíg együttvéve figyeld a tüneteidet, a nagy képet nézd, így könnyebben ki tudod deríteni honnan fúj a szél.

 

Légy résen, a PCOS nem valami ritka nyavalya, ami az érintettek homlokára van írva. És még mindig jobb egy biztonsági plusz kört futni, mint önámításban tölteni az időt amig valami fájdalmas tapasztalat le nem rántja a leplet…

Ha ismersz valakit akinél jelentkeztek a fent felsorolt tünetek de tanácstalan merre is induljon a kivizsgálásban, küldd el neki a bejegyzést! Ha úgy gondolod, neked jólesett volna ezt a segítséget megkapni, add te a kezdő löketet másoknak!

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott
Ajánlott

Népszerű Cikkek

Join Our Membership

We help female entrepreneurs to build wildly successful businesses.