Csoportos Mentorprogram indul. Jelentkezz most!
Fogamzásgátló tabletták

Fogamzásgátló? Ezt teszi valójában a PCOS-el

Dali-Halmágyi Csedén

Dali-Halmágyi Csedén

Dietetikus, feleség, édesanya, és mindezek mögött persze- nő. A munkám során a női életszakaszok és szükségletek - táplálkozás, alvás, sport, lélek - köré csoportosítom a gondolataimat és irányítom a figyelmemet.

Rendszertelen menstruációra, szőrósődésre, fájdalomra…

Megoldás lehet a tabletta?

Azt tapasztalom a konzultációk során, és abból amit Tőletek hallok/olvasok azt látom, hogy manapság a fogamzásgátlót szinte úgy írjak fel mint a cukrot. Ami nagyon elkeseritő, hiszen cseppet sem veszélytelen dologról van szó…

Hiányzik a megfelelő tájékoztatás, hogy egy nő valóban birtokában legyen a megfelelő információknak és körültekintő döntést tudjon hozni.

A célom ezzel a poszttal az ismeretterjesztés. Nem akarok senkit lebeszélni a fogamzásgátlóról, ha neki az kényelmes, azt viszont szeretném ha tudná mit is tesz pontosan a testében a tabi.

A fogamzásgátló tabletta…

szintetikus hormonokat tartalmaz amik a te saját hormonjaidat hivatottak helyettesíteni. A szervezet nagyon érzékeny önszabályozó rendszere azonnal leállítja a hormontermelést, ha azt érzékeli, már éppen elegendő van a vérben. Így ha kívülről, a tablettából viszed be a hormonokat, teljesen leállnak a petefészkeid. Pontosan ebben rejlik a fogamzásgátló hatás. Kikapcsolják a saját hormonjaid emiatt nem lesz peteérés sem ovuláció. Gyakorlatilag mesterségesen leállítja az egyik alapvető fontosságú működésedet, amit úgy gondolom nem eléggé nyomós indokkal tesznek túl gyakran.

De akkor miért lesz tőle mégis szabályos a vérzés?

A vérzés utján a felépült méhnyálkahártya távozik, akkor amikor a szervezetben hirtelen lecsökkennek a hormonszintek amik addig fenntartották a növekedését. Fogamzásgátló esetében az 1 hét szünet pontosan ezért van. Ha nem veszel be hormont, és a sajátod le van állítva akkor az alacsony szintek miatt lelölődik a méhnyálkahártya. Van olyan tabletta is aminél nem kell szünetet tartani, de abban is 7 szem bogyó hatóanyag mentes, hogy bekövetkezzen a vérzés. Az injekciós fogamzásgátlók esetében pedig azért nem jelentkezik a vérzés akár hónapokig, mert annyi időbe kerül amig a hormon koncentrálció lecsökken..

Tehát : a tabletta NEM állítja be a ciklust, nem kezeli és nem támogatja hanem leállítja, megszűnteti. A vérzés pedig azért jelentkezik óramű pontossággal mert hirtelen leesnek a hormon szintek, nem azért mert meggyógyította a szabálytalan ciklusodat…

Vannak kivételes esetek amikor a fogamzásgátló tabletta használta indokolt és hasznos, DE egy olyan esetben amikor nehezen jön össze az ovuláció MIÉRT lenne az a megoldás hogy teljesen kiiktatjuk? Ez nem támogatás, nem segít abban, hogy a tested jobban ellássa a feladatát… Csak elfedi a tüneteidet, ideiglenesen és jó pár kellemetlen mellékhatással gazdagít…

Ráadásul anélkül, hogy meggyőződtél volna róla – laborvizsgáklatok útján – hogy nincs trombózisra való hajlamod, NEM szabad elfogadni a tabletta felírását. Ugyanígy tini korban sem ajánlott a fogamzásgátló használata, ugyanis nagyon belenyúl az éppen fejlődő, bimbózó nőiességbe, aminek később nehéz következményei lehetnek.

Tudtad hogy a fogamzásgátló mellékhatása lehet:

  • A bélflóra egyensúly felborulása 
  • Tápanyag hiányok kialakulása (Alacsony B6 szint, folsav hiány, alacsony cink szintek, magasabb vas és réz szintek, alacsonyabb C vitamin szint) 
  • Hüvelyflóra felborulása, hüvelyszárazság, gyakori gombás fertőzés
  •  Migrén 
  • Alacsony libidó 
  • Hangulatingadozások 
  • Súlygyarapodás

 

Ezeknek a döntéseknek súlya van, nem lehet csak úgy ki-be kapcsolgatni a hormonokat, úgy ahogy a szerveinket sem. (gondolj csak bele, alig van más eset amikor mesterségesen működtetnek egy szervet ha csak nincs valami komoly baj).

Arra szeretnélek biztatni, hogy légy körültekintő, ismerd a lehetőségeidet és ne hagyd, hogy legyintsenek a problémádra! A fogamzásgátló NEM AZ EGYETLEN megoldás a bajodra!!

❗️❗️Még egy fontos dolog: Fogamzásgátló szedése mellett dohányozni TILOS!!!

Megosztás
Ajánlott
Ajánlott

Népszerű Cikkek

Join Our Membership

We help female entrepreneurs to build wildly successful businesses.