Csoportos Mentorprogram indul. Jelentkezz most!
Hormonteszt orvosi laborban

Hormonális problémák esetén ezekre a vizsgálatokra van szükséged

Dali-Halmágyi Csedén

Dali-Halmágyi Csedén

Dietetikus, feleség, édesanya, és mindezek mögött persze- nő. A munkám során a női életszakaszok és szükségletek - táplálkozás, alvás, sport, lélek - köré csoportosítom a gondolataimat és irányítom a figyelmemet.

Hormonális egyensúlytalanság esetén gyakran az első feltűnő jel a menstruáció rendszertelensége, a hajhullás, erőteljes szőrösödés. A hétköznapibb tünetek, mint az állandó fáradtság, hangulatingadozások, folyamatos édesség utáni sóvárgás, székrekedés-puffadás, fázékonyság, könnyű és gyors hízás már nem annyira figyelemfelkeltőek, és jellemzően később fordulunk vele orvoshoz, pedig eléggé megkeserítik a hétköznapokat.

A tapasztalat sajnos azt mutatja, hogy leggyakrabban első körben nem is történik meg a széleskörű laborvizsgálat, így gyakorlatilag próba-szerencse alapon javasolnak kezeléseket vagy különböző diétákat, amivel az idő telik és a problémára csak sokkal később kerül valódi megoldás.

Ezért szoktam javasolni már az első lépések között a probléma gyökérokának felkutatását sötétben tapogatózás helyett, és bár tudom, hogy részletes vérvizsgálatot végeztetni macerás vagy költséges lehet, abszolút megéri.
 
Gondolj bele: most nem mész el vérvételre mert időigényes elintézni, hogy ingyenes legyen, a magán úton végzett vizsgálat pedig drága, ezért inkább bevásárolsz mindenféle étrendkiegészítőt, esetleg elkezded szedni a gyógyszert amit kisérleti alapon felírtak, hátha működni fog, belevágsz egy trendi diétába és mindezekkel hónapok telnek el az életedből, de valódi áttörést nem tapasztalsz és egyre kimerültebb meg kétségbeesettebb leszel.

Végül úgyis el kell menned egy részletes kivizsgálásra és teljesen elölről kezdened a problémád megoldását… Nem lenne egyszerűbb már az elején tisztán elindulni? Úgy, hogy pontosan tudjátok melyikek a gyenge láncszemek és hol kell nagyobb erőbedobással dolgozni? 

A problémád gyökerének feltárásához a következő vizsgálatokra lesz szükséged:
A teljes vérkép mellett – itt olvashatsz róla– a női hormonok vizsgálata egyik legfontosabb lépés.
A női hormonok vizsgálata a menstruációs ciklushoz bizonyos napjain történik, ezt fontos figyelembe venni, ha megfelelően értelmezhető eredményeket szeretnénk.

A ciklus első felében (vérzés alatt 3-5. napon):
Ösztradiol
FSH
LH
Prolaktin
 
 
Ovuláció után 7 nappal:
Progeszteron (nem a 21. napon, hanem a sejtett vagy igazolt ovuláció után 7 nappal kell menni, hogy ,meggyőződj megfelelő-e a szintje)
Abban az esetben, ha a ciklus nagyon kiszámíthatatlan, vagy egyáltalán nincsen vérzés , a fent felsorolt vizsgálatokat el lehet végeztetni random napon is, még mindig jobb látni a hormonokat, mint találgatni.

A női hormonok nem megfelelő szintjei mellett a férfi hormonok túlzott termelődése vezet még kellemetlen tünetekhez (szőrösödés, hajhullás, akné), ezért például egy tiszta PCOS diagnózishoz – ultrahangos vizsgálat alapján NEM LEHET PCOS DIAGNÓZIST FELÁLLÍTANI- elengedhetetlen a férfihormonok feltárása is.

Férfi hormonok közül pedig, a következők lehetnek szükségesek:
tesztoszteron
szabad tesztoszteron
androsztendion
 
 DHEAS
 SHGB

Illetve a szénhidrátanyagcseréd vizsgálatát– inzulinrezisztencia kivizsgálását:
(ez okozhatja az alacsony energiaszintet, ovuláció elmaradását is ezzel pedig a szőrösödéshez és a könnyen felszaladó, makacs pluszkilókhoz is hozzájárul)

Cukorterheléses vizsgálat inzulin értékek mérésével egybekötve vagy HOMA index vizsgálat (ez kevésbé részletes, és csak előrehaladott probléma esetén mutat eltérést, ahhoz sajnos nem elég pontos, hogy már az elején nyakon csípjük a problémát)

A korábban felsorolt vizsgálatok elvégeztetésével már elég jó rálátásunk nyílik a probléma gyökerére, és biztos kiinduló alapunk van a változtatások elkezdéséhez.

Bátran kérheted a vizsgálatok kiírását szakorvostól, akkor is, ha magától nem javasolta. Jogod van a teljes körű és részletes kivizsgáláshoz, nem kell beérned azzal, hogy elbagatellizálják a problémádat, felírnak valami bogyót és azt mondják ” gyere vissza majd ha babát szeretnél”.

A fentiekben felsoroltam az alapok mellett és opcionális vizsgálatokat is, amik nem minden esetben föltétlenül szükségesek, inkább csak akkor, ha az alap vizsgálatok nem mutatnak különösebb eltérést, viszont a tünetek megkeserítik a mindennapjaidat.

Egyszerre talán soknak tűnhet mindet elvégeztetni, így ha nem vagy biztos benne melyik vizsgálatokra lenne neked személy szerint szükséged a tüneteidet és korábbi vizsgálataidat figyelembe véve, Útbaigazító konzultáción meg tudjuk ezt beszélni és személyreszabott ajánlást küldök neked.

Iránytű a hormonjaidhoz tanácsadásra jelentkezéskor, illetve mentorprogramra jelentkezéskor már a kezdéskor szükség van részletes hormonvizsgálatokra amik nem régebbiek 3 hónaposnál. Ennek hiányában ugyanis lehetetlen célzott tanácsokat adni és alaposan felmérni honnan indulunk.

Hova küldhetem a listát a fent felsorolt vizsgálatokról?

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott
Ajánlott

Népszerű Cikkek

Join Our Membership

We help female entrepreneurs to build wildly successful businesses.