Csoportos Mentorprogram indul. Jelentkezz most!

Kisbabát szeretnénk, ebben komoly akadályt jelent a PCOS ? Mi az igazság?

Dali-Halmágyi Csedén

Dali-Halmágyi Csedén

Dietetikus, feleség, édesanya, és mindezek mögött persze- nő. A munkám során a női életszakaszok és szükségletek - táplálkozás, alvás, sport, lélek - köré csoportosítom a gondolataimat és irányítom a figyelmemet.

Nem egy olyan történetet hallottam már, hogy azt mondta az orvos, természetes úton sosem lehet gyereke… Közben az egyetlen ismert akadályként a PCOS volt megemlítve, amiről jó ha tudod, hogy nem lehetetleníti el a természetes fogantatást.

Viszont bármilyen lépés előtt ki kell deríteni mik a te PCOS-ed gyökér okai, es ezeket célzottan kezelni.

❗Mindezt nem azért, hogy minél előbb sikerüljön a baba, hanem elsősorban a te egészséged miatt, ❗másodsorban pedig azért, hogy a babádnak minél kevésbé add át a szénhidrátanyagcsere zavarra és metabolikus szindrómára való hajlamot.

A pozitív teszt után pedig jó ha tudod milyen hajlamosító tényezőket rejt magában ez a tünetegyüttes, és továbbra is odafigyelsz magadra, a táplálkozásodra és az egészséges súlygyarapodásra. (nem mindegy hány kiló jön fel a várandósság alatt, de fontos megjegyezni, hogy ez nem egyenlő a hízással!!)

Nagyon nagy segítség ha ismered a ciklusodat,🩸✅ pontosan tudod mikor lesz ovulációd, és mikorra várod a vérzésed. Itt nem egy mobil applikacio jelzésére gondolok, mert az semmit nem tud ezekről a belső, valódi történésekről, es képtelen nyomon követni az életedben és a testedben zajló változásokat. A ciklusodat ismerve elkerülheted a keserű csalódásokat is amik a túl korai tesztelésből adódhatnak, illetve kiderülhet ha gondod van a progeszteron termelődés mennyiségével is.

A rendszertelen, sokszor gátolt ovuláció okozhat nehézségeket, azonban:

Nem törvényszerű, hogy PCOS-el nehezebben jön a baba!

Ha megismered a ciklusod, és aszerint alakítod a táplálkozásodat, a pihenést és a testmozgást, már óriási helyzeti előnnyel indulsz.

Mit mondanak a számok?

Egy egészséges nőnek, egy adott ciklus alatt 25-30% esélye van a fogantatásra. PCOS esetén, a szénhidrátanyagcsere zavarok, a túltengő férfihormon szintek, a stressz (mentális vagy fizikai), a tápanyaghiányok mind nehezíthetik a sikeres ovulációt.

Ezeket a gátló tényezőket egy jól kialakított életmóddal ki lehet iktatni, és elérni a rendszeres ovulációt, amivel már egyenlő esélyekkel (sőt, még akár nagyobbal is) indulhatsz a babaprojektbe. A gyógyszeres kezelések, életmódterápia nélkül nem eléggé hatékonyak, ráadásul a születendő gyermek egészsége érdekében is érdemes előbb rendbe tenni a saját hormonális egyensúlyod.

Érdemes tudni, hogy a várandósság egy alap PCOS esetén a következő kockázati tényezőket hordozhatja:

  • korai vetélés (hiperinzulinémia, LH, kevés progeszteron) 
  • terhességi cukorbetegség (GDM) 
  • terhességi magas vérnyomás 
  • koraszülés eshetősége

Azonban célzott táplálkozással ezek ellen is sokat tehetünk.

A sikerhez pedig…

Kövesd figyelemmel a tüneteid alakulását. Ne feledd, hogy a normális éhomi vércukorszint nem ok a megnyugvásra (IR figyelem!) 

Ismerd meg a ciklusodat, nem mindenkié 28 napos és az ovuláció nem mindenkinek a 14. napon van!

👉A legtöbbet pedig az életmódoddal és a táplálkozásoddal tehetsz az egészséged és az egészséges várandósságod érdekében. A lombik program esetében is nagy jelentősége van annak , hogy mit mikor és hogyan eszel, ráadásul a hormomális stimuláció mellékhatásait is valamennyire kiegyensúlyozhatod megfelelő táplálkozással.🥑🍓🍌🍊🥦🥬

Szeretnéd, hogy ha nem csak elméleti tudással hanem gyakorlati és személyes tapasztalattal rendelkező szakember támogatna ezen az úton?

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott
Ajánlott

Népszerű Cikkek

Join Our Membership

We help female entrepreneurs to build wildly successful businesses.