Csoportos Mentorprogram indul. Jelentkezz most!
Vérvizsgálatot végző egészségügyi szakember

Mit tartalmazzon egy alap laborvizsgálati csomag?

Dali-Halmágyi Csedén

Dali-Halmágyi Csedén

Dietetikus, feleség, édesanya, és mindezek mögött persze- nő. A munkám során a női életszakaszok és szükségletek - táplálkozás, alvás, sport, lélek - köré csoportosítom a gondolataimat és irányítom a figyelmemet.

Milyen vérvizsgálat eredményeire van szükség egy alap dietetikai tanácsadáshoz?

Egy rutin laborvizsgálat belülről mutat képet az egészségi állapotunkról, ezért érdemes időnként – mondjuk évente, elvégeztetni.

Dietetikai tanácsadás igénylése előtt azért fontos elmenni egy vérvizsgálatra, mert étrendi úton sok paraméter befolyásolható, így fontos tisztán látni honnan is indulunk és milyen irányvonalak mentén szükséges a változásokat behozni. Például vashiányos vérszegénység vagy magas koleszterin szint esetén sokat számít mit eszünk, illetve a máj és epe bántalmak esetén is döntő fontosságú lehet az étrend. Ezekre a problémákra pedig mind fény derülhet egy vérvizsgálatból, amiket a tapasztalt tünetekkel együttesen értelmezve meg tudjuk tenni a megfelelő lépéseket az egészség felé.

Melyek is az alap vizsgálatok?

  • Teljes vérkép (vörösvértestek, fehérvérsejtek, trombociták)
  • Vérzsírszintek: LDL, HDL koleszterin, trigliceridek
  • Májfunkciók vizsgálata: GOT/AST, GPT/ALT, ALP, GGT
  • Vércukorszint vizsgálata
  • Vasszint, magnéziumszint, elektrolitok

Ezeket a vizsgálatokat a családorvos évente kiírhatja kérésre, így díjmentesen lehet őket elvégeztetni.

Bárki számára hasznos lehet egy ilyen egyszerű rutinvizsgálat elvégeztetése, teljesen panaszmentes esetben is már korán rámutathat rejtett problémákra vagy megerősítheti az egészséges állapotot számszerű bizonyítékokkal is.

Alap dietetikai tanácsadásra jelentkezéskor fontos, hogy legyen egy ilyen laborvizsgálat a tarsolyodban, ami nem régebbi 3 hónaposnál. A laborlelet, a táplálkozási napló és a nagyon részletes beszélgetés segítségével tiszta képet kapunk a jelenlegi helyzetedről és meg tudjuk határozni az irányt ami felé tartani szeretnénk.

Amennyiben bonyolultabb a helyzeted, olyan tüneteket tapasztalsz amiket nem tudsz hová tenni vagy az alap laboron minden érték stimmel az orvosod szerint, mégsem érzed jól magad, érdemes lehet részletesebb vizsgálatokat végeztetni – ajánlom az Útbaigazító konzultációt, ahol a tüneteid és a korábbi vizsgálataid fényében tudok ajánlást tenni.

Kapcsolodó cikk:

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott
Ajánlott

Népszerű Cikkek

Join Our Membership

We help female entrepreneurs to build wildly successful businesses.