Csoportos Mentorprogram indul. Jelentkezz most!

Mi áll a magas Prolaktin szint mögött?

Dali-Halmágyi Csedén

Dali-Halmágyi Csedén

Dietetikus, feleség, édesanya, és mindezek mögött persze- nő. A munkám során a női életszakaszok és szükségletek - táplálkozás, alvás, sport, lélek - köré csoportosítom a gondolataimat és irányítom a figyelmemet.

A prolaktin az agyalapi mirigy által termelt hormon, ami több funkciót is ellát a szervezetben. Ezek közül a legismertebb a női emlők kifejlődésének támogatása és az anyatejtermelés fenntartása.
Viszont nem ezekben a természetes élethelyzetekben okoz problémákat a prolaktin magas szintje…

Egyre gyakrabban találkozni emelkedett prolaktinnal rendszertelen ciklusú, termékenységi gondokkal küzdő nők esetén is.

A prolaktin szerepköréhez, ugyanis hozzátartozik az ovuláció gátlás alá helyezése is. Ezért lehet a kizárólagos anyatejes táplálásnak fél évig fogamzásgátló hatása (ezt érdemes körültekintően kezelni, és a saját ciklusod alapos ismerete nélkül – itt termékenységtudat módszerre gondolok- nem bízni a dolgot a véletlenre) és szoptatás alatt emiatt válik kiszámíthatatlanná a ciklus. Ebben az élethelyzetben a prolaktin feladata kivédeni egy túl korai újabb várandósságot, még mielőtt az anya szervezete regenerálódna. Az azonban változó, hogy kinek mennyire erősen jelentkezik ez a gátló hatás és mennyire érzékeli a prolaktin egyéb hatásait, mint például a hüvelyszárazság, libidó csökkenés, illetve a szorongás oldása. Ez utóbbi nagyon érdekes tulajdonsága a hormonnak. Szülés után az oxitocinnal együtt elősegíti a babához való erős kötődés kialakulását, csökkenti az anyai szorongást és a szülés utáni depressziót.

A még gyermektelen nők esetében is emelkedik a szintje tartós stressz alatt, így próbálja a szervezet kompenzálni a dolgot, oldani a szorongást, illetve azt elérni, hogy ekkora nyomás alatt ne jöhessen létre várandósság. Ugyanis a női szervezetnek komoly feladat 9 hónapig gondoskodni egy kis testről is saját magán kívül, ezért megválogatja milyen körülmények között engedi megtörténni. Itt kapcsolódik a képhez a tartós fizikai (túl szigorú, CH csökkentett diéta, túl sok edzés) vagy szellemi stressz, ami több úton is érinti a hormonális rendszert. Azt a jelet közvetíti a szervezetnek, hogy nincs itt a megfelelő pillanat a fogantatáshoz, így szünetelni fog az ovuláció, ami a vérzés késését és kimaradását is okozza.
Szigorú diéta és kevés alvás, pszichés stressz következtében elkezd alulműködni a pajzsmirigy, alulműködő pajzsmirigy esetén pedig nagyon gyakran tapasztalhatunk emelkedett prolaktin szintet, ezért ezeket mindig ellenőriztetni kell ha rendszertelenül jelentkezik a menstruációnk.
A prolaktin hormon segít megküzdeni a stresszes helyzetekkel, oldja a szorongást, neuroprotektív hatása is van, viszont a súlygyarapodáshoz is hozzájárulhat ezzel egy időben.
Súlyos depressziós zavarral diagnosztizáltak esetében is emelkedett prolaktin szintet mértek a vizsgálatok során. A folyamatosan magas prolaktin szintek azonban, növelik a pszichózis kialakulásának esélyeit, így érdemes nyomon követni a dolgot.

Egyes gyógyszerek is hatnak a prolaktin szintekre:

-dopamin szintekre ható gyógyszerek, antipszichotikus szerek

-magas vérnyomásra adott kezelések

-hányingerre és hányásra használt gyógyszerek

-különböző fájdalomcsillapítók és opoidok használata

Magas prolaktin szint tünetei:

-tejszerű váladék jelentkezhet nem szoptató nők esetében is

-rendszertelen menstruáció vagy a ciklus teljes elveszítése

-termékenységi gondok

-erős libidó csökkenés

-hüvelyszárazság, emiatt fájdalmassá váló nemi élet

Amint látható, eléggé komplex a dolog, így a kezelés során is sokoldalú látásmódra lesz szükség. Nagyon fontos emelkedett prolaktin szint mellett kortizolt is vizsgáltatni, illetve felfedezni, hol csúszik el a dolog az életritmusunkban, stressz és érzelem kezelési stratégiáinkban, ugyanis csak ezekre együttesen hatva lesz igazán hatásos a kezelés és tartós az eredmény.

Első lépésként érdemes rendbe tenni az alvás-ébrenlét állapotokat, javítani az alvásminőséget, lefekvés előtti ellazító rutinokat alkalmazni. Jól jöhet a magnézium pótlás – akár esti furdősó formájában, vagy a magnézium olajas masszázs is segíthet. A citromfű tea, levendula, ashwagandha támogatását is igénybe lehet venni, ha este nehezen eresztünk le. Fontos olyan stresszmenedzsment technikákat elsajátítani, amit a mindennapokban könnyedén tudsz alkalmazni – ilyen lehet a testmozgás bármilyen formája, sport, tánc, az éneklés, kreatívkodás, meditáció, vagy terápián tanult módszer.

A cél az, hogy a tested elkezdje újra biztonságban és nyugalomban érezni magát, és ne állandó készenlétben meg védekező üzemmódban várakozzon.
Lehet, hogy sok mindent át kell értékelni emiatt az életedben, meg kell vizsgálni szokásokat, kapcsolatokat, lehetőségeket, de Érted megéri!

Megosztás

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ajánlott
Ajánlott

Népszerű Cikkek

Join Our Membership

We help female entrepreneurs to build wildly successful businesses.